Cursus Storytelling HU
4 maart 2021

Onderzoeksjournalistiek

Enige tot redelijke ervaring
Veel ervaring
Inschrijven € 1395 (vrij van btw)

Nieuws? Dat kun je als onderzoeksjournalist ook zelf maken. Maar hoe dan? Tijdens de cursus Onderzoeksjournalistiek leer je hoe je zelf nieuws kunt ontdekken en dit kunt omzetten in boeiende verhalen.

Opleidingsinhoud

Wat maakt een goede onderzoeksjournalist en hoe gaat deze te werk? Je leert daadkrachtig onderzoek doen, originele bronnen te vinden en gebruiken en de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), interviews en data in jouw voordeel te gebruiken.

Je gaat ook aan de slag met diverse journalistieke technieken die je helpen om zelf nieuws te maken. Ook doorloop je alle stappen van het researchproces en aan elke vaardigheid is een opdracht gekoppeld. De opdrachten samen vormen je onderzoeksopzet en daarna ben je klaar om je verhaal te maken.

Deze cursus is bedoeld voor onderzoeksjournalisten die willen leren hoe je zelf nieuws kunt ontdekken en dit kunt omzetten in boeiende verhalen.

Tijdens de eerste bijeenkomsten maak je een opzet voor het onderzoek dat je tijdens de cursus wilt uitvoeren. De Story-Based Inquirymethode (SBI) vormt hierbij het uitgangspunt, deze werkwijze gebruiken veel onderzoeksjournalisten.

Je leert om bruikbare onderzoekthema’s vinden, spannende hypotheses te formuleren, databases gebruiken. Ook leer je om relevante informatie te zoeken bij je onderzoeksvraag, bijvoorbeeld: hoe kun je een beroep doen op de WOB en hoe maak je gebruik van (openbare) data?

Hogeschool Utrecht docent(en) onbekend
Hogeschool Utrecht docent(en) nog niet bekend

Klik op de link in het menu ‘Algemeen’ voor meer informatie.

22 januari 2021
Er zijn nog geen reviews