Nieuws? Dat kun je als onderzoeksjournalist ook zelf maken. Maar hoe dan? Tijdens de cursus Onderzoeksjournalistiek leer je hoe je zelf nieuws kunt ontdekken en dit kunt omzetten in boeiende verhalen.
Wat maakt een goede onderzoeksjournalist en hoe gaat deze te werk? Je leert daadkrachtig onderzoek doen, originele bronnen te vinden en gebruiken en de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), interviews en data in jouw voordeel te gebruiken.
Je gaat ook aan de slag met diverse journalistieke technieken die je helpen om zelf nieuws te maken. Ook doorloop je alle stappen van het researchproces en aan elke vaardigheid is een opdracht gekoppeld. De opdrachten samen vormen je onderzoeksopzet en daarna ben je klaar om je verhaal te maken.
Deze cursus is bedoeld voor onderzoeksjournalisten die willen leren hoe je zelf nieuws kunt ontdekken en dit kunt omzetten in boeiende verhalen.
Tijdens de eerste bijeenkomsten maak je een opzet voor het onderzoek dat je tijdens de cursus wilt uitvoeren. De Story-Based Inquirymethode (SBI) vormt hierbij het uitgangspunt, deze werkwijze gebruiken veel onderzoeksjournalisten.
Je leert om bruikbare onderzoekthema’s vinden, spannende hypotheses te formuleren, databases gebruiken. Ook leer je om relevante informatie te zoeken bij je onderzoeksvraag, bijvoorbeeld: hoe kun je een beroep doen op de WOB en hoe maak je gebruik van (openbare) data?
Start: 7 oktober 2021
Geplande lesdata:
7 oktober 2021 t/m 23 december 2021
Luuk Sengers is een ervaren datajournalist. Hij is ook docent onderzoeksjournalistiek en mede-ontwikkelaar van de Story-Based Inquiry-methode. Hij doceert aan diverse hogescholen en universiteiten en is een frequente spreker op internationale conferenties. Hij werkte mee aan drie handboeken over onderzoeksmethoden. Luuk heeft zestien jaar als economieredacteur gewerkt voor onder andere NRC Handelsblad, Quote en Intermediair.
Bas is afgestudeerd in Conflict Studies and Human Rights aan de Universiteit van Utrecht. Hij is actief geweest als onafhankelijke journalist tijdens de volksopstand in Oaxaca, een ervaring die geleid heeft tot een blijvende passie voor onafhankelijke verslaggeving. Zijn laatste onderzoek bracht hem naar Mozambique, waar hij de opkomende gasindustrie onder de loep nam.
Bas is verantwoordelijk voor alle Wob-verzoeken van Follow the Money en PAJ. Samen met Wob-expert Roger Vleugels voert hij de procedures binnen het Shell Papers project. Binnen dit project wordt de verwevenheid van Shell en de Nederlandse overheid onderzocht aan de hand van zeventien Wob-verzoeken uitgezet bij ministeries, provincies en gemeenten.
Evert de Vos is sinds augustus 2013 redactiechef van De Groene Amsterdammer. Hiervoor was hij onder meer hoofdredacteur van J/M voor Ouders en redacteur, later adjunct-hoofdredacteur, van
het weekblad Intermediair. Bij Intermediair was hij verantwoordelijk voor onderzoeksjournalistiek en stond hij aan de basis van het ‘Grote Werkgeversonderzoek’ en het onderzoek ‘Topinkomens in de non-profitsector’, dat uiteindelijk aanleiding vormde voor het instellen van de Balkenende-norm.