MediaTalk
3 december 2019

MediaTalk: redactierobot ADAM

Geen tot weinig ervaring
Enige tot redelijke ervaring
Veel ervaring
Werkervaring speelt geen rol
Inschrijven € 15,- (Incl. BTW)

Datum & Tijd

Dinsdag 3 december: 12:00-13:15

Locatie

SWITCH. Joop van den Endeplein, Hilversum

Deelnemers

Maximaal 30 deelnemers

De redactie van RTL Nieuws heeft er sinds kort een nieuwe collega bij: redactierobot ADAM. ADAM staat voor Automatische Data Artikel Machine. De robot schrijft verhalen op basis van grote hoeveelheden aan data die door journalisten zijn verzameld, geanalyseerd en bewerkt. Hoe dat in zijn werk gaat en wat dat vraagt van de redactie komen Jasper Bunskoek en Rana Klein vertellen tijdens de volgende MediaTalk, op dinsdag 3 december in de SWITCH op het Media Park.

RTL Nieuws gaat de robot vooral inzetten voor nieuwsonderwerpen waarbij sprake is van veel informatie verspreid over veel organisaties of plaatsen. De eerste 2400 artikelen die ADAM schreef gaan bijvoorbeeld over verkeersveiligheid. Op basis van gegevens van Rijkswaterstaat en de politie die de onderzoeksredactie heeft geanalyseerd, schreef ADAM voor elke woonplaats in Nederland een eigen artikel. Van Aarle-Rixtel tot Zwinderen en van Moddergat tot Nooitgedacht.

Eem team van datajournalisten, data scientists en developers werkten een jaar lang aan de totstandkoming van de redactierobot. Jasper Bunskoek (datajournalist) en Rana Klein (data scientist) zijn onderdeel van dit team en geven tijdens de MediaTalk een kijkje in de keuken. Hoe verliep het ontwikkelproces? Wat zijn belangrijke ‘lessons learned’? En hoe verwacht RTL ADAM in de toekomst te gaan inzetten? Laat je tijdens de MediaTalk van 3 december bijpraten over het gebruik van een redactierobot, van 12.00-13.15 uur.

De MediaTalk is voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp.

Programma

  • 12:00-12:15 inloop
  • 12:15 start
  • 12:15-13:00 Spreker
  • 13:00-13:15 Q&A
  • 13:15 afsluiten