Aangeboden door onze partner Hogeschool Utrecht.
Donderdag 28 november, 9.30 – 16.30 uur
Maximaal 12 deelnemers
Opleidingsinhoud
Tot voor kort had je een serieuze camera en ruimte vol apparaten nodig om films te kunnen maken. Tegenwoordig kan je prima filmen met de camera van je smartphone en er ook op monteren. Dat maakt je tot een snelle en wendbare filmmaker!
Deze cursus richt zich op de communicatiemedewerker, video-blog- ger, opiniemaker en docent die zijn boodschap via snel/zelf gemaakte korte video’s wil overbrengen. In 6 bijeenkomsten wordt ingegaan op zowel de verhalende als de technische kant van ‘storytelling met beeld’. Het is een praktische cursus: elke deelnemer maakt in een aantal stappen een eigen korte film van ongeveer 3minuten.
De inhoud
De kijker is kritisch en haakt af als een verhaal richting, een logische opbouw of urgentie mist. Daarom is de meest gestelde vraag in deze cursus ‘wat wil je nou eigenlijk vertellen?’
Cursisten leren de ‘kunst van het weglaten’ en het ‘tot de kern terugbrengen’. Elke deelnemer maakt de eigen korte film eerst op papier. Wat is de verhaalstructuur ofwel: hoe ontwikkelt het verhaal zich van A tot Z? We staan stil bij de kracht van verschillende filmische elementen om een verhaal in beeld en geluid te vertellen: beeld, muziek, vormgeving, voice over etc.
De techniek van opname en montage
Deze cursus leert de basisvaardig- heden om goed beeld en geluid op te kunnen nemen. Er is aandacht voor zaken als een juiste belichting en scherpte maar ook juist opera- tioneel: hoe de camera vast te houden of wanneer van statief te filmen. In de cursus wordt uitge- gaan van filmen met je smartphone maar deelnemers kunnen ook hun eigen videocamera gebruiken.
Voor montage geldt hetzelfde: in de cursus leer je monteren op iMovie van Apple, maar je kunt ook met je eigen montageprogramma/ laptop werken.
Wat je leert
Je leert de essentiële vaardigheden om een online video te maken. Je krijgt uitleg hoe je een verhaal opbouwt en wat de mogelijkheden enbeperkingenzijnvandecamera, het geluid en de belichting. Ookde wereld van montage en het plaatsen van de beelden op bijv. Youtube komen aan bod.
Deze post-bachelorcursus is bedoeld voor iedereen die zelf in staat wil zijn om video in te zetten om een verhaal over te brengen: journalisten, bloggers, en media- en communicatieprofessionals.
De volgende onderdelen komen aan de orde:
In de cursus ligt de nadruk op het aanleren van technische vaardig- heden (circa 70%). Gedurende de cursus werk je aan een eigen film waar de theorie en vaardigheden samenkomen.