Cursus HU onderzoeksjournalistiek
3 november 2021

Filmen en monteren met je smartphone

Geen tot weinig ervaring
Inschrijven € 269,- (vrij van btw)

Tot voor kort had je een serieuze camera en ruimte vol apparaten nodig om films te kunnen maken. Tegenwoordig kun je prima filmen met je smartphone en er ook op monteren. Dat maakt je tot een snelle en wendbare filmmaker: binnen enkele uren kun je een impressie van bijvoorbeeld een bijeenkomst of symposium maken en via social media de wereld in sturen.

Wat leer je?

Elke smartphone heeft een prima camera om in HD- of 4K kwaliteit te filmen. Naast techniek heb je vaardigheden nodig: wat zijn de beste instellingen van je camera en hoe bedien je je camera operationeel? En dan beeld-grammatica: wat zijn de voor en nadelen van camerabewegingen, hoe deel ik een scene op in verschillende shots die lekker monteren? Na het filmen volgt de montage. Met een montage-app kun je opnames monteren, bewerken en meteen publiceren naar bijvoorbeeld Youtube of Facebook.

Na de post-bachelorcursus Filmen en monteren met je smartphone kun je zelf een filmpje maken en monteren. Je leert wat de mogelijkheden zijn van de camera, hoe je deze optimaal bedient, hoe je een filmpje monteert en hoe je deze snel publiceert.

Deze cursus  is bedoeld voor communicatiemedewerkers, video-bloggers, opiniemakers en docenten die hun boodschap via snelle, zelfgemaakte korte video’s willen overbrengen.

De volgende onderdelen komen aan de orde:

  • instellingen en opnametechniek van je smartphone
  • operationele vaardigheden in het bedienen van je camera
  • inleiding in beeld-grammatica: wat is een goed shot en maak ik shots waar ik in de montage wat mee kan?
  • inleiding in montageprogramma op je smartphone
  • je eigen opname monteren tot een programma met een opbouw, muziek, titels, etc.
  • in de cursus ligt de nadruk op het aanleren van technische vaardigheden (circa 80%)

Gedurende de cursus werk je aan een eigen film waar de theorie en vaardigheden samenkomen.

Start: 3 november 2021

Bart Nelissen
Bart Nelissen

Bart Nelissen verdeelt zijn aandacht al jaren over drie werkgebieden. Hij is regisseur voor de nationale TV, zelfstandig producent/regisseur van opdrachtfilms en en geeft trainingen in het audiovisuele vak. Bij omroepen als VARA, VPRO en bij enkele commerciële zenders heeft Bart gewerkt aan inhoudelijke programma’s als Vroege Vogel, Kassa, Jules Unlimited, Noorderlicht etc. Als opdrachtfilmer maakt hij programma’s voor overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Trainingen geeft hij bij verschillende particuliere opleiders en bij Hogeschool Utrecht. Bart beheerst diverse onderdelen van het vak als concept-ontwikkeling, scriptschrijven, produceren, cameravoering en montage. Hij is een betrokken en enthousiaste docent die gelooft in leren door vooral te doen en positief kritisch terug te kijken.

13 juni 2024
Er zijn nog geen reviews