E-learning videojournalistiek

Geen tot weinig ervaring
Inschrijven € 55,- (incl. btw)

Camjo staat voor camerajournalist. Eigenlijk filmmaker in je eentje. Je doet alles zelf; produceren, camera en geluid bedienen, interviews afnemen en monteren. Dat betekent dat je zowel de techniek van de camera en montage moet beheersen, alsook moet weten welk verhaal je wilt vertellen. De voordelen van camjo zijn onder andere de lage kosten, snelheid  en flexibiliteit.

Inhoud

De module Camjo voor beginners bestaat uit drie hoofdstukken met elk een video van ongeveer 5 minuten. Bij elk hoofdstuk horen voorbeelden, do’s en don’ts, praktijkopdrachten, twee vragen en extra informatie met weblinks of handige sheets.

De camjo-aanpak leent zich uitstekend voor iedereen die human interest reportages, achtergrondreportages of reisverslagen wil maken. Ook werken steeds meer omroepen met camjo’s voor hun gewone nieuwsprogramma’s.

Hoofdstuk 1 : manuele bediening

In deze les lichten we de voor- en nadelen toe van verschillende camera’s, zoals actioncam, smartphone, systeemcamera, consumer camera of handycam, prosumer camera en de professionele camera. De meeste camjo’s werken met een prosumer camera. Ook leggen we uit waarom handmatig bedienen, zoals scherpstellen, belichten en witbalans, de voorkeur heeft boven het automatisch instellen van de camera.

Hoofdstuk 2: audio

In dit hoofdstuk leggen we uit waarom goed geluid belangrijk is en hoe je omgevingsgeluiden kunt voorkomen of er juist gebruik van kunt maken. Verder komen de verschillende soorten microfoons aan bod, zoals de externe richtmicrofoon, dasspeldmicrofoon en de handmicrofoon, en hoe en wanneer die te gebruiken.

Hoofdstuk 3: draaien om te monteren

In dit hoofdstuk behandelen we de verschillende beelduitsneden en camerabewegingen. Wat is het nut van een statief, wanneer beweeg je mee met de camera, wel of niet inzoomen, de “rule of thirds” en de voordelen van verschillende uitsneden voor je montage.

Looptijd: 3 maanden geldig

Peter Brinkman
Peter Brinkman

De training staat onder leiding van Peter Brinkman is een ervaren programmamaker, videojournalist en trainer voor onder andere diverse omroepen, dagbladen, online mediaplatforms en communicatie-afdelingen.

27 februari 2024
Er zijn nog geen reviews