Cursus eindredactie HU
15 maart 2022

Design thinking

Geen tot weinig ervaring
Inschrijven € 995,- (vrij van btw)

Design Thinking wordt ingezet voor ontwikkelvragen op het gebied van (sociale) innovatie, duurzaamheid, organisatie-ontwikkeling en verandering. Wil jij complexe problemen bij de horens vatten? Projecten laten opbloeien met meer creativiteit? Je eindgebruiker centraal stellen in alles wat je doet? Dan is de cursus Design Thinking iets voor jou! Activeer je designers-mindset, leer nieuwe creatieve technieken inzetten en ontdek hoe je meer gebruikersgericht kunt werken in projecten.

Activeer je designersmindset

We leven in een steeds sneller veranderende en krimpende wereld. Veel organisaties, groot én klein, worstelen met de uitdagingen die de heerlijke nieuwe wereld van ons vraagt.

 • Hoe blijf je relevant als je nooit écht gesproken hebt met je (steeds kritischer wordende) eindgebruiker?
 • Hoe ben je authentiek als je nooit eerder hebt nagedacht over je visie en het standpunt van je organisatie?
 • Hoe beweeg je flexibel als je hele bedrijfsstructuur is gebouwd op vaste structuren?

Innovatie is nodig. Innovatie is messy, uitdagend, experimenteel en kost tijd en energie. Het is als een pad wat nog nooit betreden is. Sommige paden lopen dood, anderen brengen je op plekken waar je nooit van had durven dromen!

In de cursus Design Thinking leer je in projecten creatief, oplossings- en gebruikersgericht denken en werken. Het is geen vastomlijnde methode of vastgelegd stappenplan, maar een houding die je op verschillende wijzen kan in zetten om innovatie tot stand te brengen. Je leert je ‘designersmindset’ te activeren, nieuwe creatieve technieken in te zetten en ontdekt hoe je gebruikersgericht kunt werken. Je bekijkt een vraagstuk vanuit het perspectief van de mens achter de vraag: de eindgebruiker. Dit vraagt jou als ontwerper om je in te leven in de belevingswereld (ervaringen en interpretaties) van de eindgebruiker.

Tijdens de cursus krijg je les van trainers van het bureau Sprankels en docenten van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) van de Hogeschool Utrecht.

De cursus Design Thinking is bedoeld voor:

 • Projectmanagers of projectmedewerkers die meer creatief en gebruikersgericht willen werken in projecten.
 • Creatieven die behoefte hebben aan nieuwe processen, tools en werkvormen of die hun onbewuste kennis en kunde zichtbaar en communiceerbaar willen maken.
 • Iedereen die Design Thinking in de praktijk wil leren toepassen, ook (of met name) als het lastig is om in een huidige omgeving nieuwe manieren van werken te introduceren.

Geplande lesdata

15, 22, 29 maart, 5, 12, 19 april 2022 van 19.00-22.00 uur

Programma

Deze zesdaagse cursus maakt Design Thinking toegankelijk. De opbouw van de cursus is als volgt:

 • Dag 1: Fast forward* (19:00-22:00 uur)
 • Dag 2: Understand & Research (19:00-22:00 uur)
 • Dag 3: Coaching & supervisie (19:00-22:00 uur)
 • Dag 4: Define & Ideate (19:00-22:00 uur)
 • Dag 5: Prototype & Test (19:00-22:00 uur)
 • Dag 6: Recap (19:00-22:00 uur)

De eerste dag is een zogenaamde ‘fast forward’ waarin we door middel van een eerste iteratie in sneltreinvaart door het proces gaan. Vier avonden zijn uitgebreide verdiepingen van de verschillende stappen van Design Thinking proces. De laatste avond is een recap waarin het geleerde wordt herhaald en we nadenken over hoe Design Thinking kan worden toegepast in de eigen organisatie.

Heleen Blokland
Heleen Blokland

Heleen Blokland is docent Communication and Multimedia Design (CMD) bij Hogeschool Utrecht. Ze Begeleidt en faciliteert multidisciplinaire ontwerpteams op basis van Design Thinking, co-creatie en creatieve denktechnieken.

14 juni 2024
Er zijn nog geen reviews