19 maart 2019

Datavisualisatie en infographics

Inschrijven € 1250

Aangeboden door onze partner Hogeschool Utrecht.

Every picture tells a story

Een kaart, een tijdlijn, een animatie. Met  datavisualisatie maak je complexe informatie vaak beter inzichtelijk dan met tekst. Maar hoe vertel je een verhaal met infographics? Welk soort beeld zet je in voor welk type informatie? Hoe maak je goede infographics, wat kun je zelf doen en wat niet, en hoe brief je een vormgever? Dat alles en meer leert u in de cursus Datavisualisatie en infographics.

Opleidingsinhoud

Hoe maakt u snel inzichtelijk welke gevolgen nieuwe belastingwetgeving zal hebben voor verschillende inkomensgroepen? Hoe geeft u een overzicht van recente veranderingen in het Gelderse cultuurlandschap? Hoe maakt u een plattegrond écht informatief?

Datavisualisatie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en wordt in journalistiek en communicatie steeds vaker ingezet. Er is dan ook meer en meer vraag naar professionals die in staat zijn met beeld een verhaal te vertellen.

Of dat nu is door middel van een kaart, een grafiek, een tijdlijn, een cartoon of een animatie.In deze cursus leert u wat er mogelijk is, hoe u die mogelijkheden kunt benutten, en gaat u zelf aan de slag met het maken van informatie- visualisaties.

Wat u leert
In deze cursus leert u de uitgangspunten van visual storytelling, zodat u in staat bent onderbouwde keuzes te maken bij de inzet en vormgeving van infographics.
U leert werken met een aantal tools die u zelf kunt gebruiken in uw publicaties. En u leert wat er nodig is om een technisch gecompliceerde infographic te maken, zodat u in staat bent een vormgever te instrueren.

We besteden aandacht aan de doelgroep waarvoor u werkt, het doel dat u wilt bereiken en het verhaal dat met datavisualisatie wilt vertellen. Daarbij maken we gebruik van de Keuzehulp Informatievisualisatie, een tool die is ontwikkeld in samenwerking tussen de Argumentenfabriek en het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van de HU.

U gaat zelf aan de slag met software die in veel gevallen vrij verkrijgbaar is, en waarmee snel mooie resultaten te behalen zijn. Iedere les staat er een vraag centraal en leert u de daarvoor beschikbare tools kennen en gebruiken.

Meer informatie en inschrijven vindt u op de website van de Hogeschool Utrecht.

 

 

Journalisten en communicatieprofessionals die willen leren om op een aantrekkelijke visuele manier hun boodschap over te brengen.

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Beeldtaal en beelddenken
  • Visual storytelling
  • Je eigen visualisatiemaken
  • Zelf doen of uitbesteden?
  • Schema’s, mindmaps en beslisbomen
  • Kaarten en tijdlijnen
  • Grafieken
  • Geannoteerde beelden
  • Cartoons
  • Animaties