Cursus HU onderzoeksjournalistiek
1 november 2019

Datajournalistiek 2019

Inschrijven € 1095 (vrij van BTW)

Partneraanbod

Aangeboden door onze partner Hogeschool Utrecht

Data

Vrijdag: 1, 8, 15 en 29 november

Locatie

Koningsbergerstraat 9, Utrecht

Deelnemers

Maximaal 10 deelnemers

Nieuwsgierig naar datajournalistiek, maar bang dat het misschien te moeilijk is? Dan is deze cursus voor jou!

Drie van de beste datajournalisten in Nederland nemen je in kleine stappen mee door de wereld van spreadsheets, query’s en codes. Na afloop ben je in staat zelfstandig data te verwerven en te ‘interviewen’ (=analyseren) voor onthullen- de/originele verhalen.

Dit is de eerste journalistieke cursus in Nederland waar je leert werken met ‘R’, het opensourceprogramma dat in de datajournalistiek momenteel voor positieve opwinding zorgt. De cursus is hands-on. Dat wil zeggen dat je alles wat je leert meteen in de les oefent. Bovendien krijg je heel goede handleidingen mee ter referentie of voor zelfstudie.

Wat je leert

In de cursus Datajournalistiek leer je hoe databases zijn opgebouwd, welke vragen data kunnen beant- woorden en hoe deze zich vertalen naar journalistieke primeurs. Je gaat ook meteen data bevragen met formules en draaitabellen in Excel.

Studiebelasting

  • 4 bijeenkomsten van 3uur
  • Een digitale leeromgeving met hand-outs enopdrachten

Reken op 2 uur voorbereidend werk per bijeenkomst.

Lesvormen

Tijdens de bijeenkomsten werk je individueel of in groepjes aan opdrachten. Buiten de bijeenkomsten om werk je in een digitale leeromgeving aan opdrachten.

Meer informatie en inschrijven vindt u op de website van de Hogeschool Utrecht.

Voor wie?

De post–bachelorcursus is voor professionals, journalisten, commu- nicatieadviseurs, (tekst)schrijver en voor researcher van profit & non- profit organisaties die geen of weinig ervaring hebben met data. Maar ook mensen die hun kennis van data willen afstoffen en actualiseren (bijvoorbeeld met ‘R’), zijn welkom. Je moet rekenen op maximaal vijf uur voorbereiding per bijeenkomst.

Een greep uit het programma:

De basis: Excel

Hoe zijn databases opgebouwd, welke vragen kunnen data beant- woorden en hoe vertalen deze zich naar journalistieke primeurs? Je gaat ook meteen data bevragen met formules en draaitabellen in Excel – de basis voor elke datajournalist in de wereld.

Data opsporen

Achter elke website, achter elk rapport en achter elk formulier schuilt een database. Hoe haal je data van internet? Hoe communi- ceer je met de beheerders van databases? Kortom: je leert denken als een datajournalist.

Data scrapen

Je leert snel grote hoeveelheden data van internet te schrapen (‘scrapen’), met Google en andere software.

Data opschonen

Veel data zijn vervuild als we ze krijgen, maar gelukkig bieden Excel en OpenRefine diverse trucs om snel ‘de was’ te doen. Je leert om fouten en slordigheden in tabellen te corrigeren, voordat je ze gaat analysere

Data interviewen met R

Dé sensatie in de datajournalistiek op dit moment is het open-source- programma R. Met R kun je snel filteren, sorteren, scrapen, grafieken maken en statistische gegevens bovenhalen. Je leert je journalis- tieke vragen om te zetten in code die elke database begrijpt. R is gratis en werkt op PC alsMac.

Leerdoelen

Dit is de eerste journalistieke cursus in Nederland waar je leert werken met het open-source-programma. De cursus is hands-on. Alles wat je leert, oefen je meteen in de les. Bovendien krijg je heel goede handleidingen mee ter referentie of voor zelfstudie.