De eerste Groene Lunch van 2024 gaat over de duurzaamheid van generatieve AI. Ja het kost veel stroom, maar je bespaart er ook veel mee!
Generatieve AI is het grote buzzword van de laatste maanden. Supersnel nieuwe teksten, code, beelden, audio en video genereren. Maar het zou enorme hoeveelheden energie verbruiken. Maar hoe zit dat echt? Zijn er vanuit duurzaamheidsoogpunt dingen waarmee je rekening kunt houden? Producties kunnen met AI immers ook enorm versneld worden met minder inzet van mensen en middelen? Dus is generatieve AI welllicht juist wel duurzaam? Wat kan er, en hoe duurzaam is generatieve AI en data in media nu echt wel of niet?
12.00 inloop met Groene Lunch
12.30 start programma met vier onderdelen:
Arian Koster en Hans Stokking van TNO over het energieverbruik van datacenters, cloud processing voor media en en AI.
We kijken steeds meer online, glasvezel verbindt verschillende tijdzones. Er zijn op het Media Park en in de media-industrie steeds meer datacenters in gebruik. NEP, EMG en Cellnex zijn drie partijen met datacenters op het Media Park, hoe kijken zij aan tegen het groeiende gebruik van AI en cloud processing?
Welke nuttige dingen kun je als mediamaker doen met generatieve AI in de media-industrie? Wat is de praktische toepasbaarheid nu al? Welke tools heb je daarvoor nodig en hoeveel werk en energie kan je dat besparen? Vergroot het alleen je efficientie? Of vergroot het ook je creativiteit?
Aankondiging: De VPRO houdt na de zomer een hackathon en een publieksavond over AI en duurzaamheid. Hoe, wat, waar, waarom en wanneer?
14:00 afsluiting
Dit programma wordt de komende weken aangevuld.