Bedrijfsfeestje! Is de ZZP’er welkom? De werknemer ontslaan en als ZZP’er weer inhuren, slim bedacht of niet? Vervanging onder het modelcontract, mogelijk of niet? Eenmanszaak of BV, of werkt het geen van twee? Gedurende het overgangsjaar, Belastingdienst vriend of vijand?
Is het einde ZZP’er in zicht?
Vanaf 1 mei 2016 worden door de Belastingdienst geen VAR-verklaringen meer verstrekt omdat de wetgever de schijnzelfstandigheid wil terugdringen. Een VAR-verklaring was niet verplicht maar zorgde ervoor dat werkgevers een overeenkomst met een zelfstandige kon aangaan, zonder dat deze werd beschouwd als een arbeidsrelatie op basis waarvan er loonheffingen moesten worden afgedragen. In feite bevestigde de Belastingdienst met deze verklaring dat er geen sprake was van arbeidsovereenkomst, maar een overeenkomst van opdracht.
Voortaan geldt echter de Wet deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dat houdt in dat ZZP’ers vanaf nu moeten werken met modelovereenkomsten die worden goedgekeurd door de Belastingdienst. Als de overeenkomst aan bepaalde harde eisen voldoet, mag men er van uitgaan dat de Belastingdienst de relatie tussen de ZZP’er en de opdrachtgever niet als arbeidsovereenkomst zal beschouwen. Maar is dit in alle gevallen zo? Of gaat het ook om de daadwerkelijke feitelijke invulling van de relatie? Wat is belangrijk om rekening mee te houden als ZZP’er en werkgever? Hilversum Media Campus, MediaMatters en The Law Factor, advocaten voor innovators- organiseren op woensdag 29 juni twee sessies over deze veranderingen. Tijdens deze sessies zullen de modelovereenkomsten tegen het licht worden gehouden en worden de risico’s voor de ZZP’er en de opdrachtgever besproken.
Ben je zelfstandige of werkgever/start-up en heb je vragen wat deze wijzigingen voor jou betekenen?
Schrijf je dan hier in voor een van de sessies op 29 juni.
Sessie 1 voor werkgevers/start-ups – 14:00 uur
Sessie 2 voor ZZP’ers – 16:00 uur