19 mei 2017

AVA_Net Symposium 2017 – De audiovisuele samenleving

Tickets Gratis

Datum & tijd

2017-05-19 07:30:00

Beeld en Geluid

AVA_Net Symposium 2017 - De audiovisuele samenlevingOp vrijdag 19 mei 2017 van 9:30 tot 17:30 vindt het AVA_Net Symposium 2017 plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Thema van het symposium is “De audiovisuele samenleving”, over het groeiende belang van AV in de publieke en culturele sector en de rol die daarin voor audiovisuele archieven is weggelegd. Deelname aan het symposium is kosteloos, aanmelden kan via de Eventbrite pagina van het symposium.


De productie van audiovisuele media is tegenwoordig al lang niet meer voorbehouden aan de filmmaker, omroep of kunstenaar. Overal om ons heen spelen audiovisuele media een belangrijke rol, thuis maar ook op de werkvloer. Papieren verslagen maken plaats voor videoregistraties, colleges en raadsvergadering worden live gestreamd, terwijl op straat de mobiele camera voortdurend aan staat. AV heeft een betekenisvolle positie gekregen op plaatsen waar voorheen nog weinig aandacht vereist was voor de archivering hiervan. Maar hoe gaan wij als AV-archiefinstellingen om met deze nieuwe bronnen van audiovisueel (erf)goed? Moet al het materiaal voor de toekomst worden veiliggesteld? En zo ja, hoe behouden en ontsluiten we dit materiaal? De hoeveelheid video’s op YouTube neemt explosief toe, maar is opslag in de cloud wel een duurzaam alternatief?


De eerste onderdelen van het programma zijn bevestigd: zo wordt er een kijkje in de keuken van de Justitiële Informatiedienst (waar AV een centrale plaats heeft gekregen in de digitale keten) genomen, komt er een praktische workshop over validatietools i.s.m. PACKED, zetten we onze tanden in het vraagstuk van videotulen bij decentrale overheden, en buigen we ons over de uitdagingen van archivering van interactieve documentaires. Voor concrete technische vragen vanuit uw dagelijkse werk kunt u terecht bij een speciaal hiervoor ingerichte Tech Helpdesk. Daarnaast is er de gelegenheid tot rondleidingen in het archief van Beeld en Geluid. Ook worden op het symposium de AVA_Net Experts aan u geïntroduceerd: een netwerk van ruim 20 professionals die werkzaam zijn bij AV-beherende instellingen en als lokaal/regionaal aanspreekpunt en ‘kennishub’ hun expertise gaan delen.


In de aanloop naar 19 mei worden er regelmatig nieuwe sprekers, sessies, workshops en andere programmaonderdelen bekend gemaakt. Houd de website van het AVA_Net Symposium in de gaten voor updates.