5 maart 2010

3D project organiseert tweede workshop over nieuwe manieren van nieuwsproductie

Datum & tijd

2010-03-05 13:30:00

5 maart staat de tweede workshop plaats van het 3d project (innovatieplatform voor Nederlandse media) gepland. Ditmaal staat de workshop in het teken over nieuwe manieren van nieuwsproductie. Zo zijn er veel initiatieven om nieuws op een vernieuwende en innovatieve manier te brengen. Deze workshop, met interessante, internationale sprekers, levert input voor een benchmark onderzoek van TNO naar traditionele en nieuwe nieuwswebsite. 

Veranderingen in nieuwsproductie en consumptie 
Digitalisering en internet hebben een radicale impact gehad op de productie en consumptie van nieuws. Op het gebied van consumptie, hebben gebruikers veel meer mogelijkheden om hun eigen informatieomgeving samen te stellen en deze te delen met anderen. Dit beperkt de macht van de nieuwsmedia om de nieuwsagenda te bepalen.

Bovenstaande ontwikkelingen maken innovatie dus niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk. En dat brengt belangrijke strategische issues met zich mee voor de Nederlandse nieuwsmedia. De afgelopen jaren zijn er al een groot aantal nieuwe initiatieven ontstaan die het nieuws op een vernieuwende of innovatieve manier brengen.

Benchmark
Om deze diensten in kaart te brengen, voert TNO de komende maanden een benchmark uit van zowel Nederlandse als internationale initiatieven. Daarbij worden traditionele nieuwsaanbieders (websites van kranten en omroepen) vergeleken met nieuwswebsites van nieuwe aanbieders. Aan dit onderzoek gaat een workshop vooraf. Tijdens deze workshops zullen verschillende thema’s en strategische issues verkend worden door interessante sprekers. Daarnaast kan door de community of practice actief meegedacht worden met de vormgeving van het onderzoeksontwerp. De rol van deelnemers is dan ook essentieel voor de vormgeving van het onderzoek.

Datum: Vrijdag 5 maart 2010
Tijd: 13:30 – 17:00 uur
Locatie: Utrecht (Oudaen)
Doelgroep: Management, nieuwsproducenten


Programma:

  • Introductie door voorzitter Valerie Frissen  
  • Discussie over de uitdagingen van nieuwsproductie in 2010 en verder met Meg Pickard (Head Social Media Development, the Guardian)
  • De publieke omroep en (online) nieuws met Hans Laroes (NOS) en reactie van Emiel Elgersma (Mediacontainer)
  • Hyperlokale nieuwsproductie met Bart Brouwers en reactie van Loek Essers (Webwereld)
  • Interactieve sessie

 Meer informatie en inschrijven

Over het 3D project
Het 3D-project is een innovatieplatform voor de Nederlandse media. Het project kent een drietal kernactiviteiten: strategische visieontwikkeling, het uitvoeren van gebruikerstests naar nieuwe formats en het definiëren van businessmodellen voor e-publishing. Reeds diverse media (landelijke, regionale dagbladen, opiniebladen, omroepen) hebben zich aangesloten bij dit project. Geïnteresseerden in het 3D project en de workshops vinden op www.dailydigitaldesign.com meer informatie.