De Week van Talent: RTL Nieuws Traineeship

RTL Nieuws Traineeship is de ideale weg voor Nabila Nazhat

Het bewijs dat ervaring niet altijd de sleutel is tot succes levert Nabila Nazhat. Zij wilde na haar studie Taal & Cultuur de journalistieke kant op, maar het ontbrak haar aan ervaring. Na een korte zoektocht kwam ze bij het RTL Nieuws Traineeship, waar ze zich als onervaren journaliste voor mocht aanmelden. Ze solliciteerde, werd aangenomen en wordt momenteel klaargestoomd voor een carrière binnen de journalistiek. 

Wat was je verwachting van het RTL Nieuws Traineeship?

“Ik was al heel blij dat ik een vacature had gevonden waar ik geen ervaring voor nodig had. Er ging echt een wereld voor me open. Het is een traject van een jaar waarin ik fulltime meeloop met verschillende redacties. Ik ging ervan uit dat ik vooral mocht meekijken met de ervaren journalisten, maar vrij snel mocht ik al zelf aan de slag. Het is voor mij heel prettig dat ze het aandurven om iemand zonder ervaring toch al artikelen te laten schrijven, ondanks dat het een landelijk platform is waar ik minder kansen verwachtte dan bij regionale nieuwsplatforms.”

“Ik ben de eerste drie maanden van het traject begonnen op de online nieuwsredactie. Daarna een periode op de buitenlandredactie, de online video redactie en een maand lang bij Editie NL. Je krijgt veel vrijheid in het meelopen op de redacties. Je mag bijvoorbeeld elke maand ergens anders meelopen, maar je mag je ook specialiseren in een bepaald vakgebied. Ik heb me de afgelopen tijd laten inspireren op verschillende plekken en wil me de laatste drie maanden vooral focussen op de combinatie van online artikelen en video. Dat vind ik het beste bij mij passen.”

Hoe bevalt het werken als journalist? 

“Heel goed. Ik vind het meelopen in deze rol heel prettig. Ik werd vanaf het begin serieus genomen. Elke ochtend moeten we in de vergadering één of twee nieuwsideeën pitchen. Dat was zeker aan het begin even wennen. Vijf dagen lang nieuwe ideeën verzinnen kan op sommige momenten best lastig zijn. Maar inmiddels gaat dat al een stuk makkelijker. Ik weet nu precies wat de doelgroep wil, waardoor ik beter kan inschatten welke invalshoeken goed werken. Het is leuk om te zien dat ook mijn ideeën goed opgepakt worden, ondanks mijn gebrek aan ervaring. Een voorbeeld is het verhaal over een nieuw Tiktok-filter. Er was ophef ontstaan omdat het filter alle oneffenheden op een gezicht weghaalt en het lijkt alsof het volledig is opgemaakt. Bijna niet van echt te onderscheiden. Dat verhaal werd door alle redacties opgepikt en groot uitgemeten. Het is leuk dat de collega’s de credits dan ook aan mij geven. Het is een voorrecht om in deze rol mee te mogen lopen.”

Ik doe de opleiding Journalistiek met een enorme studieschuld tot gevolg. Ik heb duidelijk een verkeerde keuze gemaakt..

“Er valt voor beide trajecten wat te zeggen. Jij zal veel meer de theorie achter journalistieke vaardigheden leren. Ik leer alleen van de praktijk wat jij tijdens een stage ook zal gaan leren. Het is tegenwoordig niet meer zo dat je alleen bij regionale kranten of omroepen de kans krijgt om veel te doen. Ik heb nu ondervonden dat ook de grote landelijke platformen nieuwe talenten een kans willen bieden. Ik zou zeker iedereen aanraden zich aan te melden bij zo’n traineeship.”

De talentportretten zijn gemaakt door Jacq Roos fotografie

RTL Nieuws Traineeship

Onze partners