De Week van Talent: NPO Campus

NPO Campus laat talenten eigen radiostijl ontwikkelen

Voor Floris Molenaar begon het vlammetje voor de radio al vroeg te branden. Toen hij tien jaar oud was stond hij in Groningen vooraan bij het glazen huis en dacht: wat gaaf als dit je werk is. Maar door hockey op hoog niveau heeft hij die droom een tijd lang aan de kant gezet. Tot twee jaar geleden. Na een tip van een vriend meldde hij zich aan bij de NPO Campus, de radio-opleiding van de Nederlandse Publieke Omroep. Hier worden radiotalenten getraind en begeleid voor de radiostations 3FM, NPO Radio 2, NPO Klassiek en FunX. Floris werd toegelaten en keerde hij terug bij zijn oude liefde: radio maken. Ook Andres Odijk, inmiddels winnaar van de Marconi Award voor aanstormend talent, volgde de NPO Campus. Beide heren werken voor KRO-NCRV en ze zijn in de nacht op 3FM te horen naast Obi Raaijmaakers (NTR) en Sebastiaan Ockhuysen (PowNed). 

Floris, je meldt je aan bij de NPO Campus en dan?

“Ik deed al wel wat met radio op amateurbasis dus ik kon een demo maken op mijn eigen microfoon. Ik werd aangenomen en vanaf dat moment kreeg ik persoonlijke begeleiding. Het is echt maatwerk, dat waardeerde ik enorm. Als ik nu de demo terugluister die ik voor mijn aanmelding heb opgestuurd, gaan mijn haren overeind staan. Maar dat is natuurlijk pas het vertrekpunt. Ik had de mazzel dat ik vrij snel mocht starten bij NPO KX. Dat is het station waar al het radiotalent vlieguren mag maken. Elke week maakte ik daar een programma van twee uurtjes. Ik kwam erachter dat een programma gericht op muziek het beste bij mij past. In de nacht op 3FM kan ik die stijl blijven ontwikkelen.”

Kun je jouw stijl omschrijven, Floris?

“Ik heb een andere stijl dan Andres. Hij is veel meer een radiomaker die de dialoog aangaat met de luisteraar terwijl ik mijn programma meer richt op de muziek. Ik zie het als een kunst om alles wat ik zeg ook de moeite waard te laten zijn. Het moet daadwerkelijk hout snijden. Ik bereid mijn programma tot in de puntjes voor. Andres kan wat makkelijker van zijn programma afwijken. Hij kent de kaders en kan daarbinnen impulsiever zijn. Ik kan daar ook van leren.”

Andres: “Ik probeer met mijn programma onderscheidend te zijn door een connectie te maken met de luisteraars. Zij moeten zich in mij kunnen verplaatsen en andersom heb ik oprechte interesse in de verhalen die zij vertellen. Zo houden we elkaar vast tijdens de show. Ik ben niet het type DJ die achttien platen in een uur stopt, maar juist dat onvoorspelbare maakt mijn show. Als iemand anders mijn programma zou maken is het een hele andere uitzending. Ik maak dus hele andere radio dan Floris, maar ik kan wel met bewondering naar zijn programma luisteren. Hij loodst de luisteraar in een rap tempo, maar relaxt en vrolijk door de nacht. Hoe strak zijn programma in elkaar zit vind ik knap. Geen spelt tussen te krijgen.”

Die stijl heeft jou de Marconi Award voor opgeleverd, maakt dat je trots?

“Ik zei altijd dat ik geen enkele award wilde winnen, behalve de Marconi Award voor aanstormend talent. Dat is een prijs die door een vakjury bepaald wordt. Het is een hele eer dat mijn programma in de nacht dus alle aandacht krijgt die ik misschien niet zou verwachten.

De talentportretten zijn gemaakt door Jacq Roos fotografie

NPO Campus

Onze partners