De Week van Talent: Media Diamant

Autocue operator Riny Buijnsters neemt Media Diamant in ontvangst

Riny Buijnsters werd tijdens zijn werkzaamheden als autocue operator totaal verrast tijdens een opname van 1 tegen 100. Hij werd naar het podium geroepen door Caroline Tensen en enigszins overdonderd kreeg hij het nieuws te horen dat hij op 15 juni 2023 op het Media Park in Hilversum een Media Diamant in ontvangst mag nemen. Riny werkt al ruim dertig jaar als autocue operator en door zijn combinatie van ervaring en talent is hij voor veel presentatoren en presentatrices een van de favorieten in zijn vakgebied. 

De Media Diamant is een onderscheiding die bedoeld en bestemd is voor medewerkers achter de schermen van televisie, radio of internet, die in hun vak uitblinken op Talent, Inzet, Passie en Vakmanschap.

Hoe voelt het om een Media Diamant te mogen ontvangen?

,,Dat is echt een cadeautje. Ik heb me er in al die tijd nooit mee bezig gehouden, maar het is een blijk van waardering van mensen die weten wat wij doen. Ik ben op een shortlist gekomen en toen door de jury verkozen. In die jury zitten mensen uit het vak. Dat is wellicht nog mooier dan wanneer het een publieksprijs zou zijn.”

Er zijn beelden van het moment van de verassing; je raakte lichtelijk in paniek toen Caroline Tensen een andere tekst had. Wat gebeurde er? 

,,Ik werd eerst even weg gestuurd van mijn plek achter de autocue met een smoes dat er iets kapot was. Toen ik terug kwam en de show begon zag ik ineens een andere tekst staan. Vanaf het moment dat Caroline haar tekst voorlas voelde ik al dat er iets ging gebeuren. Het heeft me verbaasd hoe makkelijk je iemand kan verrassen zonder dat iemand het doorheeft.”

Riny, je zit al ruim dertig jaar in het vak. Wat onderscheidt jou van anderen? 

,,Het is een mix van vaardigheden die ik moet beheersen. Als autocue operator moet je betrouwbaar zijn en op de achtergrond blijven. Andere disciplines, zoals cameramensen, halen nog weleens een geintje uit. Ik kan dat niet zomaar doen. Als ik een lolletje wil maken en de tekst verander, dan kan de desbetreffende presentator of presentatrice niet meer van mij op aan. Ik ben een verlengstuk van degene die op het podium staat en moet daar continue kritisch naar kijken.

Natuurlijk heb ik weleens per ongeluk de verkeerde tekst voorgezet tijdens een programma, maar dan ga je gewoon door en blijf je niet hangen in die fout. Ik ga dan juist nog scherper verder.”

Heb je nog een tip voor aanstormende talenten?

“Ik zou zeggen: neem de tijd, maar dat is lastig. Het gaat zo snel tegenwoordig. Vroeger had je programma’s die een veel langere looptijd hadden. Heeft het programma mindere kijkcijfers dan verwacht? Dan verdwijnt het direct. Beschaafd blijven op de vloer naar iedereen is ook belangrijk. Laat je niet verleiden om te gaan klieren. Ga secuur te werk, even eerder beginnen waardoor je altijd weer iets kleins kan toevoegen. Verwacht daar niet meteen waardering voor, maar doe het voor jezelf.”

Met het behalen van de Media Diamant staat de mediawereld aan je voeten, lijkt me?

“Dat zal wel meevallen, haha. Na afloop van de uitreiking op 15 juni is er een borrel waar ik het nog even zal vieren. Daarna stap je de verhoging af en gaat het normale leven weer door. We gaan weer vrolijk verder. Maar ik kom denk ik in het vervolg wel met een iets beter gevoel naar de studio.”

De talentportretten zijn gemaakt door Jacq Roos fotografie

Media Diamant

Onze partners