De Week van Talent: De School van Journalistiek

Conclusie Wout Adams over studie Journalistiek; er zijn betere opties

Wout Adams is journalist in opleiding op de School van Journalistiek in Utrecht en heeft deze serie interviews met de talenten afgenomen en uitgewerkt. In het kader van ‘talent interviewt talent’ voor ‘De Week van Talent‘ op het Media Park staat ook hij in het rijtje portretten. Met nog twee jaar opleiding te gaan trekt hij een stevige conclusie.  

Wout, hoe vond je het schrijven van deze reeks? 

“Ik heb voor de sportredactie van het Noord-Hollands Dagblad al flink wat interviews in deze vorm afgenomen en uitgeschreven. Ik vond het een unieke kans om mezelf verder te ontwikkelen. Alleen al om deze talenten twintig minuten te spreken is ontzettend leerzaam voor mij. Allereerst ben ik tot de conclusie gekomen dat de keuze om de fulltime studie Journalistiek te gaan doen het domste is wat ik kon doen. In vrijwel alle interviews kwamen betere alternatieve opleidingen naar voren die géén studieschuld tot gevolg hebben. Met jaloezie heb ik de verhalen aangehoord van de talenten die via een Traineeship op het Media Park hetzelfde leren als ik. Daarnaast heb ik genoten van de passie en liefde voor het vak van de verschillende talenten. Elk talent heeft een eigen weg afgelegd op ieders eigen manier. Heel leuk om aan te horen.”

Wat leer je op de opleiding Journalistiek?

“Bij ons word je opgeleid tot allround journalist. Het is een hele praktijkgerichte opleiding waarin je meteen wekelijks verhalen moet maken op video, audio en papier. Het brede aspect is een voordeel wanneer je erachter moet komen wat je leuk vindt, maar het kan ook een nadeel zijn. Ik kan bijvoorbeeld niet omgaan met zo’n grote camera. Zoveel knopjes, zoveel opties en zoveel instellingen en heel veel daarvan tegelijkertijd. Het zorgt voor totale kortsluiting bij mij. Ik gedij veel beter bij pen en papier. Of een toetsenbord en een scherm en een verhaal in mijn hoofd. Dan kan je nog wel eens wat aanpassen. Op beeld valt niks meer aan te passen. Het liefste wil ik zoveel mogelijk schrijven de aankomende jaren. Meters maken. Een goede journalist moet ijverig zijn en niet perse talentvol. Daarom ben ik altijd in voor dit soort klussen. Het liefste ga ik al fulltime aan de slag.”

Wat zou je het liefst willen doen in de journalistiek?

“Ik heb het afgelopen voetbalseizoen bij het Noord-Hollands Dagblad een eigen sportrubriek gehad. Dat ging over de taferelen die zich afspelen rondom de kelderklasse. Daarin probeerde ik wat luchtigheid te brengen met mijn schrijfstijl. Die stijl past mij goed en wil ik graag doorzetten. Waar dat is en hoe moet ik nog uitvogelen. Ik heb een brede, menselijke en maatschappelijke interesse en ik denk dat ik net op een andere manier naar bepaalde onderwerpen kan kijken. Een tikkeltje lichtzinnig en een nuchtere blik. Ik ben de laatste die zichzelf serieus neemt.”

Iemand die zichzelf interviewt neemt zichzelf behoorlijk serieus, toch?

“Touché. Toch zie ik daar juist wel de humor van in. Goede vragen trouwens. Ik ben heel serieus mijn werk, maar ik probeer ook het plezier in het leven hoog te houden. Dat is als student al moeilijk genoeg.”

De talentportretten zijn gemaakt door Jacq Roos fotografie

De School van Journalistiek

Onze partners