Cursus eindredactie HU
4 november 2021

Podcasten voor beginners

Geen tot weinig ervaring
Werkervaring speelt geen rol
Inschrijven € 1095,- (vrij van btw)

Als journalist kun je nu ook met podcasts aan de gang, het is inmiddels een volwaardig medium. Maar wat is een goede podcast en wanneer is het een goed idee er een te maken?

Tijdens de cursus Podcasten voor beginners krijg je alles mee om je eigen podcast, van concept tot koptelefoon, uit te werken. Bovendien krijg je les van docenten met veel praktijkervaring. De cursus sluit daardoor perfect aan op de dagelijkse realiteit.

Een podcast maken levert niet alleen een concrete show op. Het is ook een goede manier om je eigen stem en ideeën te ontwikkelen. En dat is essentieel in zowel de journalistiek als in het bedrijfsleven. Je leert je ideeën te pitchen. Bovendien weet je na afloop van de cursus hoe je tussen creatieve en commerciële belangen kunt balanceren.

De post-bachelorcursus Podcasten voor beginners is bedoeld voor journalisten, communicatieadviseurs en starters.

  • Het concept: wat maakt een goede podcast en hoe vertaalt een goed idee zich naar een product?
  • Het verhaal: podcasts hebben het vermogen om verhalen te vertellen die anders moeilijk of zelfs onmogelijk te vertellen zijn. Dat gaat niet alleen op voor de informatie maar ook voor de verteller. Podcasting is persoonlijk – jouw eigen stemt telt mee.
  • Opname- en montagetechnieken.
  • Publiek vinden: hoe breng je jezelf onder de aandacht en hoe zorg je voor financiële ondersteuning?
  • Aan de slag met je ideeën: we werken toe naar de proefepisodes, wisselen tips en advies uit, zetten elkaar scherp. Professionele podcasters luisteren naar je pitch en geven waardevolle feedback.
  • Luisteren en evalueren.

Geplande lesdata:

4 november 2021 t/m 9 december 2021

Maarten Westerveen
Maarten Westerveen

Maarten maakt sinds 2007 podcasts. Zijn eerste was samen met Geert Mak voor zijn programma ‘In Europa’. Nu werkt hij voor de meest populaire podcastshow van Nederland: Echt Gebeurd. Ook werkt hij voor podcastbedrijf Dag en Nacht Media en is docent Storytelling & Podcasting aan de Hogeschool Utrecht. 

Chris Bajema
Chris Bajema

Chris startte als podcastpionier in december 2015 zijn onafhankelijke podcast ‘Man met de microfoon’ een programma vol echte en bíjna echte verhalen. Met zijn oranje Ford Transit rijdt hij door zijn eigen buurt om mensen te interviewen. Inmiddels is hij begonnen aan zijn 4e seizoen dat mede mogelijk gemaakt door de het AFK.

Hij is ook winnaar van de Meestervertellersprijs 2016 van de Stichting Verhalende Journalistiek. Bekijk de website van Chris Bajema voor meer van zijn projecten.

23 september 2023
Er zijn nog geen reviews