Cursus eindredactie HU
5 november 2021

Datajournalistiek

Geen tot weinig ervaring
Inschrijven € 1095,- (vrij van btw)

Nieuwsgierig naar datajournalistiek, maar bang dat het misschien te moeilijk is? Dan is deze cursus voor jou. Drie ervaren datajournalisten nemen je in kleine stappen mee door de wereld van spreadsheets, query’s en codes. Na afloop kun je zelfstandig data verwerven en ‘interviewen’ voor onthullende en originele verhalen.

Werken met ‘R’

Dit is de eerste journalistieke cursus in Nederland waar je leert werken met ‘R’, het open-sourceprogramma dat in de datajournalistiek momenteel voor positieve opwinding zorgt. De cursus is hands-on. Dat wil zeggen dat je alles wat je leert meteen in de les oefent. Bovendien krijg je goede handleidingen mee ter referentie of voor zelfstudie.

Na deze opleiding ben je in staat zelfstandig data te verwerven en te ‘interviewen’ (= analyseren) voor onthullende en originele verhalen.

Deze cursus is bedoeld voor professionals, journalisten, communicatieadviseurs, (tekst)schrijvers en researchers van profit- & non-profit organisaties die geen of weinig ervaring hebben met data. Ook mensen die hun kennis van data willen actualiseren (bijvoorbeeld met het programma ‘R’), zijn welkom.

De basis: Excel

Je leert hoe databases zijn opgebouwd, welke vragen data kunnen beantwoorden en hoe deze zich vertalen naar journalistieke primeurs. Je gaat ook meteen data bevragen met formules en draaitabellen in Excel. Excel is de basis voor elke datajournalist in de wereld.

Data opsporen

Je leert denken als een datajournalist: achter elke website, achter elk rapport en achter elk formulier schuilt een database. Hoe haal je data van internet? Hoe communiceer je met de beheerders van databases?

Data scrapen

Je leert snel grote hoeveelheden data van internet te schrapen (‘scrapen’), met Google en andere software.

Data opschonen

Je leert om fouten en slordigheden in tabellen te corrigeren, voordat je ze gaat analyseren. Veel data zijn vervuild als journalisten ze krijgen, maar gelukkig bieden Excel en OpenRefine diverse trucs om snel ‘de was’ te doen.

Data interviewen met R

Dé sensatie in de datajournalistiek op dit moment is het open-sourceprogramma R. Met R kun je snel filteren, sorteren, scrapen, grafieken maken en statistische gegevens bovenhalen. Je leert je journalistieke vragen om te zetten in code die elke database begrijpt. R is gratis en werkt op PC én Mac!

Start: 5 november 2021

Geplande lesdata:

5 november 2021 t/m 26 november 2021

Luuk Sengers
Luuk Sengers

Luuk Sengers is een ervaren datajournalist. Hij is ook docent onderzoeksjournalistiek en mede-ontwikkelaar van de Story-Based Inquiry-methode. Hij doceert aan diverse hogescholen en universiteiten en is een frequente spreker op internationale conferenties. Hij werkte mee aan drie handboeken over onderzoeksmethoden. Luuk heeft zestien jaar als economieredacteur gewerkt voor onder andere NRC Handelsblad, Quote en Intermediair.

22 september 2023
Er zijn nog geen reviews