17 maart 2020

Efficiënt rapporteren in de zorg- en hulpverlening

Enige tot redelijke ervaring
Inschrijven € 675 (vrij van btw)

Partneraanbod

Aangeboden door onze partner Hogeschool Utrecht

Datum & Tijd

Dinsdag 17 en 24 maart 2020, 9.30 -16.30 uur

Locatie

Koningsbergerstraat 9 Utrecht

Deelnemers

Maximaal 12 deelnemers

Alle professionals in de gezondheidszorg en het sociale domein weten het: het schrijven van dagrapportages, plannen van aanpak, mails en andere teksten kost veel tijd. Omdat jouw teksten voor alle betrokkenen beschikbaar (moeten) zijn, moeten zij toegankelijk geschreven zijn. Hoe je dat doet? Door te schrijven vanuit een goede structuur: dat schrijft sneller en leest makkelijker. En door eenvoudig te formuleren in begrijpelijk Nederlands.

In deze tweedaagse cursus krijg je handvatten aangereikt om helder gestructureerde rapportages en brieven/mails te schrijven. Daarbij besteden we extra aandacht aan het onderscheid tussen feiten en meningen en het formuleren hiervan. De training heeft het karakter van een vaardigheidstraining. Vaardigheden laten zich vooral eigen maken door veelvuldig te oefenen. De training is dan ook praktisch van aard, met veel tips en trucs, en bovendien geaccrediteerd door het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) voor 19,5 PE-punten.

Je bent werkzaam in de (jeugd)zorg of social work in een functie op hbo-niveau. Voorafgaand aan de training vragen we je een intakeformulier in te vullen en enkele recente eigen teksten op te sturen. Vergeet ook niet teksten mee te nemen naar de training.

 

  • doel bepalen, doelgroepen vaststellen
  • de tekst afstemmen op de lezer(s)
  • onderscheiden van feiten, meningen en interpretaties
  • structuurmiddelen inzetten: thema’s en subthema’s, hoofd- en bijzaken, voorkeursplaatsen, alinea-indeling
  • schrijven volgens de SOAP-methode
  • kort en bondig schrijven: schrappen van herhalingen en onnodige woorden
  • toegankelijk formuleren
  • bewust omgaan met jargon en vaktaal
  • beargumenteren van verzoeken, adviezen
  • AVG, juridische achtergronden

We werken in een groep van maximaal 12 deelnemers. Je volgt twee dagen training en krijgt tussen de trainingsdagen een schrijfopdracht. Alleen relevante theorie komt aan de orde; tijdens de training oefen je met voorbeelden uit de praktijk. Als eindtoets lever je na de twee trainingsdagen een vooraf besproken tekst uit jouw praktijk in, die de docent beoordeelt op criteria die in de cursus aan de orde zijn geweest. Haal je een voldoende voor de toets, dan verdien je 19,5 punten (geaccrediteerd door het SKJ).

 

9 december 2023
Er zijn nog geen reviews