Cursus HU onderzoeksjournalistiek
1 november 2021

Basisvaardigheden Journalistiek

Geen tot weinig ervaring
Inschrijven € 1395,- (vrij van btw)

Wat is nieuws? En wie bepaalt dat? Wat maakt een tekst journalistiek en wat zijn de kenmerken van journalistieke genres? Wil je een goed journalistiek verhaal maken, dan zijn er verschillende geschreven en ongeschreven regels om je aan te houden.

Inhoud cursus

Tijdens de cursus Basisvaardigheden Journalistiek leer je wat de regels van de journalistiek zijn en hoe jij je verhaal via verschillende media communiceert. Je gaat aan de slag en schrijft diverse artikelen voor print en web.

Daarnaast staat de veranderende mediawereld centraal. Wat wordt er van de moderne journalist verwacht en hoe kun je verschillende media moeiteloos bedienen? Hoe vertel je je journalistieke verhaal, terwijl je rekening houdt met de doelgroep?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die een goed journalistiek verhaal wilt gaan schrijven.

De nadruk ligt tijdens de cursus Basisvaardigheden journalistiek op geschreven pers, maar de cursus geeft een zo breed mogelijke blik op de journalistiek.

De cursusonderdelen:

  • wat is nieuws, hoe selecteer je nieuws
  • onderwerpkeuze en invalshoek
  • kennismaking journalistieke genres
  • informatie krijgen (via internet en interviews)
  • brongebruik, hoor- en wederhoor
  • opbouw van een verhaal, structuur
  • publiceren via verschillende platforms
  • ethiek, journalistieke houding
  • freelancen

Start: 1 november 2021

Geplande lesdata:

1 november 2021 t/m 24 januari 2022

Wouter Scheepstra
Wouter Scheepstra

Wouter Scheepstra is journalist (o.a. De Volkskrant en Het Parool) en documentairemaker (o.a. NTR). Wouter heeft ervaring als docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht en de master Media & Journalistiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Marjolein Doomen
Marjolein Doomen

Marjolein Doomen is zelfstandig hoofdredacteur, trainer, schrijf- en redactiecoach. Ze is ontwikkelaar van onder andere de Expeditie Bladenmaken en de Kijk op Beelddagen.

Frederique Melman
Frederique Melman

Frederique Melman is researcher en programmamaker bij de VPRO voor programma’s zoals Onze Man in Teheran, In Europa en Plots. Ervaring in lesgeven heeft ze geruime tijd als docent voor de master Science Journalism aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

3 oktober 2023
Er zijn nog geen reviews